فاکتورهای تاثیرگذار روی سایز تخم مرغ :
نژاد
تغذیه
کلسیم
برنامه های نوری
اندازه استخوان بندی
کندلینگ و یا نطفه سنجی تخم بلدرچین :
جهت تشخیص اینکه تخم ها نطفه دار بوده و لذا قابلیت رشد و تبدیل شدن به جنین را دارند یا نه باید عمل کندلینگ انجام پذیرد. تک تک تخم ها را در اتاقی تاریک در مقابل یک منبع نور قرار داده و حجم ابر مانند مربوط به جنین را مشاهده و بررسی نمایید. این جنین ها همزمان با رشد و نمو خود در معرض دما و رطوبت داخل دستگاه قرار گرفته و به همین دلیل نیازمند اکسیژن و تهویه مطبوع بیشتری خواهند بود.
عفونت کیسه زرده و راههایانتقال آن:
اجرام بیماریزا و غیربیماریزای زیادی در به وجود آوردن عفونت کیسه زرده دخالت دارند که هم میتواند ازطریق تخمدان به صورت انتقال عمودی یا از طریق آلودگی مجرای تخم یااویدوکت باعث عفونت کیسه زرده شودو یا آلودگی از طریق پوسته تخم مرغصورت گیرد که این راه بیشترین حالتوقوع عفونت کیسه زرده است.
راههای انتقال آلودگی درعفونت کیسه زرده:
انتقال عمودی از طریق تخمدان Ovarian Transmission
انتقال از طریق عفونت اویدوکت Salpingitis
انتقال از طریق آلودگی پوسته EggContaminated
مرحله رشد اعضای بدن جوجه مرغ :
تشکیل جنین ، ظهور لوله های اولیه ، ستون فقرات ، اعصاب ، سر و چشم
تشکیل قلب و گوش و شروع ضربان قلب
تشکیل بینی ، بالها و پاها
تشکیل زبان
تشکیل دستگاه تناسلی و تمایز جنسی
تشکیل و شکل گرفتن منقار و پنجه ها
تشکیل پرها
تشکیل منقار
شروع به رشد پنجه ها و فلسها
قرار گرفتن جنین در موقعیت اصلی خود در داخل تخم مرغ (سر به طرف قسمت بزرگ تخم مرغ قرار می گیرد)
جذب کامل سفیده
کاهش مایع آمنیون
ورود کیسه زرده به حفره بدنی
جنین همه فضای تخم مرغ به جز کیسه هوا را پر می کند و سر زیر بال راست قرار می گیرد.در اثر انقباض ماهیچه گردن و زائده منقار بالا پوسته سوراخ می شود.
خروج جنین از تخم
قرقاول :
قرقاول یکی از زیباترین پرنده ها در راسته ماکیان است. قرقاول ها نظیر مرغ و خروس خانگی جزو ماکیان تقسیم بندی شده و از نظر مشخصات ظاهری و فیزیولوژیکی کم و بیش تمام خصوصیات گروه ماکیان را دارند.
جوجه قرقاول یک روزه همانند سایر حیوانات تازه متولد شده به مراقبتهای ویژه و بخصوص دسترسی به غذاهای کافی نیاز دارد.
در فصول سرد باید مراقبت های ویژه ای در مرغداری اعمال گردد ، مهمترین آنها در زیر آمده است :
قبل از رسیدن فصل سرد ’ هیتر ها مورد سرویس لازم قرار گیرند و از صحت کار آنها اطمینان لازم بدست آید .
در مورد ذخیره سازی سوخت زمستانی اقدام لازم بعمل آید .
برای جلوگیری از بروز مشکلات ناشی از قطع برق طولانی و یا بروز اختلال در کار هیتر ها ’ سایر وسایل گرم کننده کمکی نظیر مادر مصنوعی و کپسول های گاز نیز پیش بینی گردد .
ترتیبی اتخاذ گردد که تهویه سالن فدای افزایش درجه حرارت سالن و یا بر عکس نشود .
در ایام زمستان برنامه ثابتی برای تنظیم قدرت و دور فن ها نمیتوان صادر نمود و باید با توجه به درجه حرارت سالن و وضعیت هوادهی داخل سالن ’ درجه قدرت فن ها را تعیین کرد .
برای اینکه میزان تهویه و درجه حرارت در ایام سرد در حد متعادلی باشد ’ نیاز به کنترل بیشتر سالن و بازدید مرتب از سالن ها میباشد .
منافذی که محل ورود هوای سرد به سالن ها میباشد ’ بخصوص درب اصلی ورودی سالن ’ راهروی کولینگ و اطراف فن ها را شناسائی و جهت مسدود کردن منافذ اقدام لازم بعمل آید .
همه روزه از راهروی کولینگ بازدید بعمل آمده و از سالم بودن و نصب برزنت ها اطمینان لازم حاصل گردد .
بعد از قطع برق ’ حتی بطور موقتی و لحظه أی ’ از هیتر ها بازدید شود و از کارکرد مناسب آن اطمینان کسب شود.
در فصول سرد ’ کنترل بیشتری از وضعیت سلامت گله بعمل آید .
دماسنج های ماکزیمم و مینیمم ’ حد اقل در سه نقطه سالن نصب گردد و حداقل و حداکثر دما بطور روزانه ثبت گردد .
هیتر ها بطور روزانه مورد بازدید قرار گیرند.
نصب ترموستات و اکوستات در داخل سالن ها ضروری است.
در فصول سرد حتی الامکان از کارگرانی در سالن ها استفاده شود که تجربه کار با هیتر و تعمیرات جزئی آن را داشته باشند.
دستگاه جوجه کشی چیست:
دستگاهی که دقیقا شرایط پرنده مادر را به وجود آورده تا تخم نطفه دار پس از گذشت مدت معین تبدیل به جوجه شود . به طور خلاصه می توان برای دستگاه جوجه کشی این ویژگی ها را در نظر گرفت : تامین و تنظیم دما ، تامین رطوبت ، چرخاندن تخم ها ، تهویه ، اکسیژن رسانی .
مرغ کرچ:
با حرارت بدن خود تخم مرغ را گرم می کند و حرارت مناسب را برای رشد جنین داخل تخم مرغ فراهم می سازد همچنین با رطوبت بدن مانع از تبخیر مانع از تبخیر رطوبت داخلی تخم مرغ می گردد.
ضمنا به حکم غریزه هرچند ساعت یکبار تخم مرغ را می چرخاند ودرضمن تهویه ی لازم را برای آنها مهیا می کند.بدین ترتیب محیط را برای رشد جنین آماده می سازد.
سابقا بیشتر جوجه کشی به وسیله مرغ وبه طور طبیعی انجام می شد ولی در سالهای اخیر باگسترش وسیع و سریع پرورش طیور روش جوجه کشی طبیعی متروک شده است و به جای آن ازجوجه کشی مصنوعی استفاده می شود.
کنجاله ها:
برای تامین پروتئین جیره غذایی طیور به میزان زیاد معمولا از کنجاله ها استفاده می شود.کنجاله ها عبارت از باقیمانده دانه های روغنی است که پس از استخراج روغن آنها به صورت آرد یا پلت به مصرف غذای دام و طیور و ماهی می رسد.
معمولی ترین دانه های روغنی که برای روغن کشی به کار می روند عبارتند از:
تخم پنبه
سویا
بادام زمینی
آفتابگردان
مراحل جوجه کشی از تخم بلدرچین:
جمع آوری و حمل و نقل صحیح و بهداشتی تخم ها
کاهش حرارت تخم ها - در صورت بالا بودن دما محیط
تمیز کردن تخم ها
ضدعفونی کردن
نگهداری و ذخیره کردن تخم ها
چرخش تخم ها در زمان ذخیره سازی
افزایش حرارت تخم ها
انتقال تخم ها به دستگاه های ستر و هچر